14 d’octubre del 2008

Art i Disseny, eterns enemics?

Art i disseny. Algú pot diferenciar d'una manera clara aquests dos conceptes? Pensava que el disseny formava part de l'art, però es veu que no és així.

Segons Joan Costa, les úniques semblances entre art i disseny són purament formals. Bé, potser si que veiem una clara diferència quan comparem el logotip de Mercedes amb el quadre de la Gioconda. Però que me'n dieu si comparem la pintura de Piet Mondrian (correspon a la foto del costat) de l’estil neoplasticista amb un disseny d’un cartell preciós com els que podem veure actualment?

L’aspecte físic d’una obra no ens ha de fer decidir si aquesta és art o disseny. Una de les principals diferències és la finalitat amb la que s’ha creat. M’explico.
El dissenyador projecta el seu disseny en funció del seu encàrrec, i ha de pensar tant en els interessos del client com en els gustos de l’usuari final. Un disseny pot ser molt bonic, si, tindrà una estètica, però funcional. En canvi, l’artista és més espontani, i les seves obres poden no estar justificades.

És per això que Costa diu que l'art es fa preguntes i el disseny soluciona problemes. El disseny cobrirà una necessitat, amb uns objectius concrets (vendre o cridar l’atenció d’un producte) mentre que l’art expressa els sentiments de “l’artista”, amb la diferència de que les seves obres no tindran una funció específica.

Suposo que la paraula "art" haurà generat moltes polèmiques, però crec que la causa és que aquest terme varia segons la cultura, la època, o sobretot, la ideologia de les persones que la utilitzin.

Avui, mirant un fulletó publicitari, m'he preguntat el seguent: "Si l'autor aquest dibuix tan bonic i original (el del fulletó) l'hagués pintat en un quadre, seria art? I si el pinto jo i el presento en una esposició, és art? Com ja veieu, no m'acaba de quedar clar...

Personalment crec que l’artista és aquell que fa alguna cosa excepcional, així doncs, sigui quina sigui la finalitat amb la que s’ha creat la peça, per a mi l’artista és aquell que ha fet una bona feina. Sinó, pregunteu-li al meu cosí si no és un artista amb els dibuixos que fa...

2 comentaris:

Unknown ha dit...

No estic del tot d'acord amb aquest home, el disseny en la base no es art, però si crec que ho és la capacitat d'adaptar-lo. Igualment l'art dé unes bases, la capacitat d'utilitzarles es converteixen en Art.

Sara ha dit...

jajajajaj asi es!!! pa ser más exactos es tu prima xD por lo tanto tu tmb ers de la misma especie de criatura terrorifica jajajaajaj

besitosss xD t pongo en la lista d mis blogs jiji